Projectsubsidie

Subsidies voor bovenlokale cultuurprojecten

Projectwerking zorgt voor de broodnodige dynamische ruimte en is een belangrijke pijler binnen het decreet bovenlokale cultuurwerking. Het geeft organisaties alle kansen om te experimenteren en door te groeien binnen hun culturele praktijk. Het decreet stimuleert ook langlopende en duurzame projecten door meerjarige projecten toe te laten.

Hulp nodig?
Aarzel niet om ons een vraag te stellen: we helpen je graag verder via ons contactformulier. Lees er hier ook even de handleiding van de projectoproep op na. De voorwaarden en procedure worden hierin omschreven.

Wie kan een projectsubsidie aanvragen?

 • Culturele -en jeugdactoren, openbare besturen: verenigingen met rechtspersoon die verbonden zijn met kunsten, cultureel erfgoed, circuskunsten, amateurkunsten, sociaal-cultureel volwassenenwerk en jeugdwerk;
 • die gevestigd zijn in Vlaanderen of in tweetalig gebied Brussel-Hoofdstad;
 • die de regels van de democratie en het Europees Verdrag inzake de Rechten van de Mens toepast in de werking;
 • en die tijdig een volledig dossier, in het Nederlands opgesteld, indienen.

Wanneer kan ik een subsidie aanvragen?

 • 15 mei 2019 voor projecten die starten vanaf 1 januari 2020 en maximum 3 jaar lopen.
 • 15 november 2019 voor projecten die starten vanaf 1 juli 2020 en maximum 3 jaar lopen.
 • Vanaf nu kun je elk jaar tegen 15 en en tegen 15 november een aanvraag indienen.

Workshopreeks

Alle workshops zijn afgelopen. Vanaf september volgt een nieuwe reeks. Op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief. De presentatie kun je hieronder downloaden.

Wat zijn de voorwaarden?

 • het project voert minimaal twee functies uit;
 • heeft een bovenlokale schaalgrootte, reikwijdte en relevantie;
 • overstijgt de reguliere werking van de aanvragende actor;
 • heeft een culturele finaliteit;
 • heeft een in de tijd, en in opzet of doelstelling afgebakend karakter;
 • heeft een looptijd van max. 3 opeenvolgende jaren (één of twee jaar kan uiteraard ook);
 • heeft een zakelijk luik dat financieel sluitend is.

Beleidsprioriteiten
De Vlaamse overheid wil aan de culturele sectoren en het culturele veld drie prioritaire elementen aanreiken. Deze prioriteiten zijn geen bijkomende uitsluitende criteria. Ze laten toe om bovenlokaal cultuurwerk vorm te geven door samenwerking en samenhang, opgebouwd vanuit eigen expertise. Elke prioriteit staat op zich, maar nodigt uit om verbinding te maken met de andere prioriteiten. Lees hier meer over de geformuleerde beleidsprioriteiten.


Vragen?
Het departement cultuur, jeugd en media van de Vlaamse overheid maakte een overzicht van vaak gestelde vragen. Voor algemene inhoudelijke informatie kunt u terecht op bovenlokaal.cjm@vlaanderen.be of op 02 553 42 27. Er is ook een handleiding beschikbaar, neem deze zeker even door. En maak zeker gebruik van ons contactformulier. We gaan voor u op zoek naar het antwoord.

Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in?
Een project indienen doe je via KIOSK, de online-applicatie van de Vlaamse overheid, en uiterlijk tegen 15 mei of 15 november. De handleiding voor KIOSK vind je hier. Let op: je hebt een login nodig, vraag deze tijdig aan. Voor technische informatie over de KIOSK-applicatie kunt u terecht op kiosk@vlaanderen.be. Ontvankelijke projecten worden beoordeeld door een commissie van experten.


Zakelijke ondersteuning
Cultuurloket biedt zakelijke ondersteuning aan de cultuursector. Een subsidiedossier indienen is niet eenvoudig. Naast het beschrijven van je inhoudelijke project komen er ook heel wat zakelijke aspecten bij kijken. Welke organisatievorm kies ik het beste? Hoe stel ik een realistisch financieel plan op? Met al deze vragen kan je bij Cultuurloket terecht. Maak een afspraak op www.cultuurloket.be


Stel jouw vraag via ons contactformulier